REDACTIONEEL

‘Hoe lekker werkt u in de advocatuur en het notariaat?’

Met deze vraag triggerden wij u afgelopen zomer om mee te doen aan ons vernieuwde onderzoek ‘Werken in de Advocatuur en het Notariaat’. Inderdaad, voor de eerste keer één gezamenlijk onderzoek naar beide beroepsgroepen. Daar had u wel oren naar: ruim 500 advocaten en bijna 700 (kandidaat-)notarissen namen de tijd om de enquête in te vullen, waarvoor veel dank!


Voor het eerst is de input van advocaten en notarissen over inkomen, omzetverwachtingen en factoren voor werkgeluk met elkaar vergeleken, en dat levert hier en daar verrassende inzichten op. De grote gemene deler is momenteel het vinden van voldoende juridisch talent binnen een krappe arbeidsmarkt, waarbij het notariaat het nog het moeilijkst heeft. In dit nieuwe Advocatie Magazine vindt u veel meer onderzoeksresultaten.


Eén goede oplossing hiervoor is moeilijk aan te wijzen, al kan kantoorgrootte zeker helpen. Het ooit in Zwolle gestarte Het Notarieel is in dertien jaar tijd uitgegroeid tot het grootste onafhankelijke notariskantoor van Nederland, en weet dankzij zijn naamsbekendheid nog volop talent aan zich te binden, zo vertellen Het Notarieel-partners Dick Timmerman en Anne-Marie Smelt.


Jong juridisch talent dat vol overtuiging kiest voor advocatuur of notariaat is er natuurlijk nog volop: zeven jonge advocaten en kandidaat-notarissen vertellen openhartig over hun ervaringen als ‘groentje’ en hun liefde voor het vak. Zij lijken lange werkweken goed te kunnen managen, geven ze aan. Geen jong juridisch talent zonder een gedegen opleiding: in een uitgebreid interview laat Nora Streep, te zien op onderstaande cover en executive manager van The Law Firm School, haar licht schijnen over de beroepsopleiding voor advocaten zoals die vorm krijgt voor het volgende decennium. Een ding is zeker: ethiek gaat binnen de opleiding een nog grotere rol spelen dan voorheen.


Dit alles en meer leest u in dit eerste digitale deel van het nieuwste Advocatie Magazine. De redactie wenst u veel leesplezier!


Joris Rietbroek

Redacteur Advocatie.nl


Redacteur