GOUDEN ZANDLOPERS - INNOVATIE

Innovatie die de cliënt
voorop zet

Hoe
innovatief
is luisteren
naar
cliënten?


Bij innovatie wordt vaak als vanzelf aan technologie gedacht. Maar innoveren kan natuurlijk op tal van andere manieren. Bij twee genomineerde inzendingen voor de Innovation Award komt technologie zelf feitelijk pas op het tweede plan.

Door: Joris Rietbroek | Foto’s: Roel Dijkstra Fotografie

Het is altijd weer een pittig vraagstuk voor de Gouden Zandlopers-jury: wat is nu echt innovatief in de Nederlandse advocatuur? Waarbij niet vergeten mag worden dat innovatie breder is dan enkel de omarming van de nieuwste legal tech-snufjes. Is het evalueren van dienstverlening met cliënten nog innovatief te noemen? Wel als dit gebeurt met behulp van een zelfontwikkelde tool die de grenzen van zaakevaluatie flink oprekt. Allen & Overy Listens werd van de grond af ontwikkeld bij Allen & Overy in Amsterdam en wordt sinds afgelopen jaar uitgerold naar de belangrijkste cliënten. Sinds oktober 2018 werkt ook Allen & Overy in België ermee. Klantbehoefte staat ook voorop bij Kennedy Van der Laan | Legal Tech (voorheen | Sync). Deze afdeling binnen het kantoor ontwikkelt legal tech-oplossingen en maakt juridische afdelingen wegwijs in het snel groeiende aanbod van tools. Uit de nominatie: ‘Hiermee anticipeert KVdL op de impact die technologie gaat hebben op het werk van juridische afdelingen. Met onze oplossingen ondersteunen we hen en maken we nieuwe ontwerpen voor bestaande processen, gekoppeld aan software-oplossingen op maat.’ Het Zuid-Hollandse advocatenkantoor La Gro Geelkerken – begin dit jaar ontstaan uit een fusie tussen La Gro en Geelkerken Linskens – sleepte een nominatie binnen met een toepassing van nieuwe technologie. De Security Token Offering is volgens het kantoor de eerste mogelijkheid tot uitgifte van aandeelcertificaten van een bedrijf via blockchaintechnologie.

Niels de Ru (l. partner Allen & Overy) en Marco van der Meer (Business Development)

De winnaar:
Allen & Overy Listens

“Gloednieuw of niet, dit is wel innovatie die de klant voorop zet,” aldus de jury over A&O Listens. “Vooral de manier waarop is vernieuwend en dwingt de advocaat om nog meer vanuit de cliënt te denken.”

Naar eigen zeggen heeft Allen & Overy met A&O Listens als eerste Nederlands kantoor een online feedbacktool ontwikkeld waarmee de advocaten per zaak simpel en efficiënt de kwaliteit van hun dienstverlening kunnen evalueren, op elk mogelijk apparaat. Samen met hun cliënten bovendien: feedback van klanten wordt door advocaten opgevolgd, aldus Marco van der Meer (BD/Marketing). Met partner Niels de Ru stond hij aan het roer van het project.

“We wilden onze dienstverlening veel structureler evalueren,” vertelt Van der Meer. “Proactief in gesprek gaan met cliënten biedt meerwaarde en levert bovendien nieuwe contactmomenten op. Met verzamelde data kunnen we onze service verder verbeteren. Tijdens de ontwikkeling hebben we de tool getoond aan negen van onze belangrijkste cliënten en naar hun opmerkingen geluisterd.” En als cliënten toch liever bellen? Van der Meer: “Dat mag ook. Als er maar structureel gesprekken plaatsvinden.”

Jeroen Zweers

Runner-up:
Kennedy Van der Laan|Legal Tech

‘Zeker voor de Nederlandse markt is Kennedy Van der Laan | Legal Tech innovatief, zoals er naar de klantbehoefte wordt gekeken,’ aldus de jury over de legal techactiviteiten van het kantoor naast de juridische diensten.

“Wat wij doen: juridische afdelingen ondersteunen bij de implementatie van legal tech,” zo vat directeur Jeroen Zweers de activiteiten van Kennedy Van der Laan | Legal Tech in een zin samen. “Hierbij combineren we legal tech marktkennis en inhoudelijke juridische kennis.”

Hulp aan bedrijfsjuristen op dit vlak begint bij voorlichting. “De term legal tech blijft nogal hyperig en de markt bestaat nog voor een groot deel uit marketing,” zegt Zweers. “Tegelijkertijd zijn buzzwoorden als blockchain en kunstmatige intelligentie voor veel juristen vaak abstract. Dit proberen we te duiden: wat kan een jurist nu echt met AI? Daarnaast houden we processen binnen juridische afdelingen onder de loep: wat kan worden verlegd naar de business? Neem bijvoorbeeld analysetools die het risico van een inkoopcontract inschatten. Zulke risicoprofielen hoeven straks niet meer langs legal. Wij ontwikkelen zelf tools of we bevelen de juiste partijen aan.”

Benjamin Niemeijer

Runner-up:
La Gro Geelkerken Security Token Offering

De Security Token Offering (STO) is volgens La Gro Geelkerken de eerste mogelijkheid tot uitgifte van aandeelcertificaten van een Nederlands bedrijf via blockchaintechnologie.

Enkele tech savvy advocaten van La Gro Geelkerken gaven in samenwerking met een ontwikkelaar juridisch vorm aan deze geautomatiseerde uitgifte. “Zie het maar als het ‘tokenizen’, het liquide maken van een bedrijf,” zegt advocaat Benjamin Niemeijer. “Het proces leverde boeiende vragen op over bijvoorbeeld de route van de certificaten over de blockchain, of de manieren om dividend uit te keren.”

Maar welk probleem lost STO nu op? Niemeijer: “Investeerders voor je bedrijf zoeken kost tijd en geld. Met STO kunnen investeerders eenvoudig voor kleine bedragen deelnemen en de transactiekosten zijn met 13 cent zeer laag. Ze krijgen bovendien direct een eigendomsrecht. Nu zou je nog langs de notaris moeten om een certificaat te laten administreren.”

De jury prijst deze vernieuwingsdrift: “Dit is zeker disruptief, en in die zin innovatief. Voor zover we kunnen zien heeft het kantoor een eigen twist gegeven aan de tool.”