“Hooggeachte broeders en zusters van het Genootschap van het Knerpende Grint. Na enkele moeilijke jaren zijn wij op de weg terug. In tijden van artificiële intelligentie, big data, blockchain en legal design worden we amper meer genoemd, maar in deze nieuwe editie van Advocatie Magazine hebben we maar liefst twee vermeldingen!

Knerpend grint, voor de jongeren onder ons, verwijst naar de herenhuizen met eigen oprijlaan waar advocaten als notabelen achter imposante gevels zaten te wachten tot de gebraden duiven naar binnen vlogen. Heerlijke tijden! Geen fietsfiles, burn outs of obesitas. Denken vóór de cliënt, en niet – zoals het tegenwoordig vaak heet – meedenken mét de cliënt.

Elpees van vinyl, de krant, de fax, het fotoalbum en zelfs televisie: het zou allemaal verdwijnen. Ik durf de voorspelling aan: ze zullen tot in lengte van dagen blijven. Misschien kleiner in omvang en gebruik, maar wel als een soort A-merk. Over vijf jaar is een papieren krant onder de arm een teken van beschaving, bezinning en welvaart.

Let op mijn woorden: ook het Genootschap van het Knerpende Grint gaat een glanzende toekomst tegemoet. Wij zijn en blijven een A-merk binnen de advocatuur, met hoge drempels en stevige tarieven. Broeders en zusters, driewerf knerp!”


Lucien Wopereis, hoofdredacteur

De commerciële advocaat bestaat niet

Big data,
grote gevolgen

Een goede advocaat levert risicoanalyse voor de sector waarin de cliënt opereert