‘In-house teams en advocaten nader tot elkaar voor tech’

Komen bedrijfsjuristen en advocaten­kantoren nader tot elkaar om gezamenlijk nieuwe juridische tools te ontwikkelen? Als het aan de General Councels van Unilever, PVH Europe (Tommy Hilfiger, Calvin Klein) en de DPA Group ligt wel, blijkt uit gesprekken met hen over hoe de kantoren waar zij mee werken omspringen met technologie. “Kantoren moeten inzien dat de behoeften van hun klanten aan het verschuiven zijn.”

Door Joris Rietbroek | Fotografie: Hilbert Krane

Yu Lian de Bakker

General counsel PVH Europe

(Tommy Hilfiger, Calvin Klein)

Dat alle grote advocatenkantoren de laatste jaren fors hebben geïnvesteerd in nieuwe technologieën, staat buiten kijf. Maar hebben zij daarmee ook daadwerkelijk efficiëntieslagen gemaakt? Dat is voor in-house juristen niet altijd even duidelijk. “Wij merken er niet veel van in de zin van lagere declaraties of minder uren op de factuur,” zegt Yu Lian de Bakker. Als General Counsel van PVH Europe – eigenaar van de welbekende fashionmerken Tommy Hilfiger en Calvin Klein – doen zij en haar 25 juristen tellende team geregeld een beroep op tientallen advocatenkantoren wereldwijd, in diverse soorten en maten.

‘Kantoren zijn opener geworden’ Simone Pelkmans, General Counsel Benelux bij Unilever, heeft soortgelijke wensen. “Als Unilever willen we graag meer in gesprek met advocatenkantoren met wie we werken: welke tailor made oplossing of specifieke legal tech-toepassing hebben zij al in huis die ons vooruit kan helpen? Onze HR-afdeling werkt bijvoorbeeld met een online bot waaraan medewerkers vragen kunnen stellen. Intussen wordt de database voortdurend aangevuld met relevante antwoorden.”

Simone Pelkmans

General counsel
Benelux bij Unilever

Max Hübner

Executive director Legal

Management & Operations

DPA Group

‘Legal Tech ook voor in-house teams beschikbaar’
Intensievere samenwerkingen tussen in-house teams en advocatenkantoren bij de ontwikkeling van nieuwe tech-toepassingen: het wordt ook wat Max Hübner betreft steeds meer van belang in de nabije toekomst. Hübner was tot eind 2017 director Corporate Legal & Tax bij pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM en sinds afgelopen voorjaar is hij Executive Director Legal Management & Operations bij DPA Legal.